Здоровий спосіб життя: залежність vs користь

Останнім часом, концепція “чистого харчування” у поєднанні з активним способом життя стає все більш популярною. З одного боку, це чудова тенденція для людства, так як ми стаємо більш витривалішими і стійкими до захворювань. З іншого боку, гіперболізоване зацікавлення здоровим способом життя може перерости у залежність. Людину починають супроводжувати нав’язливі думки, фанатичне рахування спожитих калорій та інші намагання досягнути ідеалу – все це не сприяє здоровій нервовій системі і стовідсотків не робить нас щасливішими. Як наслідок, здавалося б, здорова та збалансова людина починає хворіти на анорекцію або, у кращому випадку, втрачає волосся та міцність кісток. Давайте спробуємо у даній публікації зробити загальний огляд переваг та можливих ризиків того чи іншого напрямку сучасних трендів здорового способу життя.

Отже, почнемо.

“Чисте” харчування.

Як правило, перше, що робить людина, яка починає “здорово” жити, – це дотримання здорового режиму харчування. Його загальні принципи перегукуються із звичайними рекомендаціями лікарів: не бажано істи оброблені продукти, зловживати цукром та сіллю, алкоголем. Бажано якнайбільше вживати фруктів та овочів, що являються найкращим джерелом отримання клітковини. І протягом першого часу все йде просто чудово: ми худнемо, відчуваємо легкість у тілі і пишаємося собою. І було б просто чудово зробити тут золоту паузу. Але межа – тонка всюди. Не виключенням є і ведення здорового способу життя. У певний момент ми хочемо “прокачати” наш організм ще краще, що вимагає більших фінансових витрат та приводить до обмеження життєво важливих для нас речовин.

Відмова від тих чи інших продуктів – цукру, солі або м’яса, є основою популярних систем харчування – веганство, вегетаріанство, сироїдства та інших. Та чи варто виключати з раціону суттєві категорії продуктів, якщо для цього немає медичних показань?

Почнемо з веганства: в такому режимі не можна споживати продукти тваринного походження , включаючи мед та яйця. Як і веганство, вегетаріанство допомагає знизити ризик виникнення багатьох хронічних захворювань. Потенційно це може призвести до браку вітаміна В12, кальція та жирних кислот. Іх можна отримати з альтернативних джерел, наприклад, замінивши соєю або біологічно активними добавками. В будь-якому випадку, взаємозамінювати продукти, від яких було відмовлено, просто необхідно.

Пескетаріанство агітує за споживання риби. Вона є основним джерелом отримання корисних жирів у випадку відмови споживання продуктів тваринного походження. У той самий час любителі риби також повинні слідкувати за наявністю в їх дієті достатньої кількості вітаміну В12, цинку, кальцію, білка та заліза.

Наступним популярним трендом є палеодієта. Її любителі харчуються лише свіжими продуктами і виключають зі свого раціону будь-які оброблені продукти. Звідси і назва – палео, що означає первісний. Додатково, зернові, бобові та молочні продукти ця дієта теж забороняє. Такий раціон сприяє споживанню здорових жирів, вітамінів та мінералів, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи. Однак, повне виключення вищезгаданих продуктів приводить до браку в організмі важливої клітковини, кальція та вітаміну D, що у першу чергу відповідають за ефективне будування та функціонування наших клітин – основи всього в організмі.

Переваги споживання великої кількості фруктів та овочей у будь-якій з цих дієт – очевидні: зниження ризику виникнення хронічних захворювань, діабету, ожиріння, серцево-судинних захворювань. У той самий час, вони міснять велику кількість вуглеводів і недостатню кількість білків та жирів. Тому навіть велика тарілка салату на обід не запевнить вашому організму достатньої кількості необхідних речовин. Білки необхідні для формування м’язової тканини та відновлення клітин, жири – для енергії та задовільної роботи гормональної системи. Відповідно, щоб їжа принесла користь, овочі повинні бути доповнені білками та жирами.

Додатково, овочі обов’язково треба мити. Як би це дивно не здавалося, але основною причиною харчових отруєнь у Сполучених Штатах Америки є саме немиті овочі. Такі отруєння супроводжуються діареєю, нудотою та болями у шлунку і можуть призвести до дизентерії, та навіть гепатиту. Залишки пестицидів – ще одна небезпека для веганів та любителів овочів. Хімічні речовини, що живуть у пестицидах, можуть мати в собі нейротоксини, які негативно впливають на нервову систему дітей та дорослих. Також ці речовини знижують імунітет та викликають хронічні захворювання.

Які ж підводні каміння, крім браку названих вітамінів та мінералів, містять ці сучасні тренди харчування для нашого організму та як їх уникнути, приймаючи рішення про зміну звичного для нас способу життя?

По-перше, саме словосполучення “чисте” харчування є, частково, маніпуляцією, так як передбачає підсвідомий розподіл продуктів на “чисті” та “брудні”. Це – крайнощі. Здорове харчування – це баланс та міра у всьому, яке не демонізує ті чи інші продукти харчування. Розподіл їжі на хорошу і погану може привести до додаткового психологічного навантаження та стресу, що не зробить щасливими ні самих практикуючих певну дієту, ні їх оточення. Нездоровим підходом лікарі також вважають так звані “харчові вихідні”, коли протягом тижня ми їмо здорову їжу, а потім робимо собі “вихідні” і масово вживаємо шкідливу їжу без будь-яких обмежень. Це призводить до дотаткового фізичного стресу для організму і може нанести навіть більшу шкоду, ніж помірне вживання “шкідливої” але улюбленої їжі час від часу.

По-друге, здорове харчування не є дорогим. Марковані “еко-продукти” не завжди виправдовують свою вартість, так як, якщо магазини дотримуються загальновизначених стандартів та мають відповідну сертифікацію, то це означає, що обов’язкові санітарно-екологічні вимоги вже дотримані. Насіння чіа, ягоди годжі та органічна спіруліна спокійно може бути замінена більш звичними для відповідного географічного регіону овочами та фруктами – організм автоматично налаштований на споживання їжі, яка відповідає природним умовам, де він знаходиться. Саме ці продукти є найбільш “приближеними” до територіальних особливостей таких як, кількість сонця, опадів, температурних та інших особливостей.

Третє, і дуже важливе. Безглютенові дієти, у випадку якщо у людини немає медичних показань, можуть нашкодити. Клітковина – це не погано. Ця дієта була розроблена для людей, які страждають на целіакію – автоімунне захворювання тонкого кишечника, що виникає у людей різного віку, переважно у дітей внаслідок генетичної схильності. … Люди з діагнозом целіакії не переносять білок глютен, який є в пшениці, житі, ячмені і, можливо, у вівсі, що є конкретною особливістю організму і тому дотримання певної дієти для таких людей є важливим для їх самопочуття та функціонування організму. Фактично, безглютенові продукти мають менше корисних речовин і коштують дорожче. Тобто, ми обмежуємо організм у корисних речовинах та ще й доплачуємо за це. Погодьтеся, аргументи – вагомі.

Четверте. Залежність від “чистих” продуктів може призвести до психічних захворювань, наприклад, орторексії – зацикленність на здоровому харчуванні та порушення травних функцій організму. Клінічного діагнозу “орторексія” ще не існує, але подібна манія може призвести до серйозних психічних та фізичних проблем.

Підсумовуючи, хочеться сказати, що ведення здорового способу харчування має набагато більше аргументів “за” ніж “проти”. У той самий час дуже важливо дотримуватися золотої середини і не “перегинати палицю”, слідуючи модним тенденціям, які можуть не тільки не принести користі, але й нашкодити нашому організму. Тому харчуйтеся смачно, корисно та будьте здорові.